info

Westelfolk is een groep liefhebbers van folk en folklore uit de Kempen.

Onze doelstellingen

Eerst en vooral eigen Kempische muziek koesteren, zoeken, en zeker doen opleven.
Oude Kempische volkse gebruiken laten herleven.
Een centrum worden waar de volksmuziek- en folkloreliefhebbers terecht kunnen met vragen, voor antwoorden, voor lessen en zeker voor de gezelligheid.

  • aanleren en spelen van oude volksmuziek op traditionele instrumenten, beginners en gevorderden
  • inrichten van folkoptredens, workshops, tentoonstellingen, cursussen instrumentenbouw
  • activeren en onderhouden van een centrum voor Kempische folklore
  • permanente werking als centrum voor levende folklore

Onze activiteiten

Muziek

De hoofdactiviteit van Westelfolk is het organiseren van muziekcursussen. Zowel het bouwen van typisch volkse instrumenten als het leren bespelen ervan komen aan bod. Een greep uit het aanbod: trekzak (diatonisch accordeon), Vlaamse doedelzak, hommelbouw en -spel, draailierspel, fluitbouw, folkgitaar, …

We spitsen ons vooral toe op Vlaamse en meer bepaald de Kempische muziek. Daarvoor doen we opzoekingswerk naar oude, vergeten, liederen, dansen en melodieën.
De cursussen worden begeleid door ervaren muzikanten en/of instrumentenbouwers.

Bij onze cursussen is geen notenleer vereist. We leren spelen op de volkse manier: op gehoor en/of “afkijken van een ander”. Instrumenten kunnen gehuurd worden zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om er eerst kennis mee te maken. Daardoor zijn onze cursussen voor een breed publiek bereikbaar.

Westelfolk bouwt niet enkel nieuwe instrumenten, maar trekt zich ook het lot aan van zogenaamde “zolderinstrumenten”. Hoeveel mensen hebben geen muziekinstrument in huis, ooit geërfd of op de kop getikt, waarop niet meer wordt gespeeld? In plaats van het op zolder te laten verkommeren kan je het bij Westelfolk weer in orde laten maken en er misschien zelfs een bespeler voor vinden!

Folkcafé en optredens

Samen spelen is leuker dan alleen. Daarom is het elke maandagavond verzamelen geblazen voor een heus folkcafé. Cursisten met verschillende instrumenten treffen elkaar daar, maar ook meer en meer muzikanten “van buitenaf” vinden hun weg naar de FolkStal. De jeugd heeft dan weer zijn eigen samenspelgroep: ’t Joenkfolk.

Zo is uit de groep cursisten ondertussen een grote groep muzikanten gegroeid die regelmatig optredens verzorgen voor gelegenheden die in de sfeer van folklore of erfgoed zitten, tot in het buitenland toe. Dat is trouwens één van de doelstellingen van Westelfolk: cursisten de kans geven om podiumervaring op te doen.

Westelfolk houdt dus op veel manieren het muzikale erfgoed van de streek levend. Maar Westelfolk is meer dan muziek alleen.

Bakovens

In de Kempen zijn nog veel oude bakovens terug te vinden. Westelfolk heeft een eigen bakkersploeg die minstens éénmaal per maand gaat bakken in één van die houtovens in de Merodestreek. Onze gediplomeerde molenaar bezorgt ons steeds versgemalen bloem om onze “broodjes te bakken”.

Ook bij deze activiteit proberen we traditionele recepten te gebruiken. Zo hebben we het recept kunnen terugvinden van de overheerlijke “mètvlaaikes”. Dat zijn kleine taartjes die door bakkers in Westerlo werden gebakken op de marktdag.

Om mensen te laten kennis maken met de oude baktechnieken organiseren we cursussen of “bakdagen”. De bakkers en stokers van Westelfolk geven graag hun kennis door.

Materieel erfgoed

Westelfolk is ook begaan met het onroerende erfgoed. Uit de groep cursisten zijn al enkele projecten naar voor gekomen.

Zo hebben we het “Trammeke” onder de aandacht gebracht. Dat is een verwaarloosd sluis- en damsysteem aan de Grote Nete uit 1894. We hebben al verkregen dat er een informatiebord kwam over de werking ervan. Nu helpen we mee aan de dossieropbouw om het “Trammeke” te laten restaureren.

Ook mede dank zij de inzet van Westelfolk zal de oude, rijkswachtkazerne van Westerlo niet worden afgebroken.